Hovedværk af Matisse på SMK

En helt enestående oplevelse venter publikum på SMK – Statens Museum for kunst. 

Takket være Johannes Rump, der i 1928 donerede sin samling af moderne fransk kunst til SMK, råder museet over en af verdens vigtigste og fineste samlinger af Matisse. Nu sætter museet trumf på ved at præsentere et af kunstnerens absolutte hovedværker Det Røde Atelier, som tilhører MoMA – The Museum of Modern Art i New York – et værk, der sjældent udlånes.

De kunstværker, som er gengivet i Det røde atelier, forlod kunstnerens atelier for over 100 år siden og blev spredt, men nu forener MoMA og SMK dem for første gang nogensinde i en udstilling. Det betyder, at publikum nu har en enestående mulighed for at tage Det Røde Atelier i øjesyn sammen med malerier og skulpturer, der er gengivet i billedet.

Det cirka 180 x 220 cm store lærred viser Matisses atelier i den parisiske forstad Issy-les-Moulineaux, fyldt med hans egne malerier, skulpturer og dekorative genstande. Det mest bemærkelsesværdige træk ved billedet er, at vægge, gulv og møbler i atelieret er malet over i samme røde nuance.Den skarpt fokuserede udstilling bliver en enestående chance for at opleve Det røde atelier i Danmark og giver mulighed for at komme helt tæt på Matisses motiver og arbejdsmetoder.

Alle værkerne stammer fra perioden 1898–1911. Flere af dem er kendte værker af Matisse, mens andre først er blevet opsporet i forbindelse med arbejdet med udstillingen. Kun et enkelt værk mangler, da det, efter Matisses eget ønske, blev destrueret efter hans død.

SMK: 13. oktober 2022 – 26. februar 2023

Henri Matisse. Det røde atelier, 1911. Olie på lærred, 181 x 219,1 cm. Mrs. Simon Guggenheim Fund,
The Museum of Modern Art, New York. © Succession H. Matisse – VISDA 2022

This entry was posted in Ikke kategoriseret. Bookmark the permalink.