Ud af mørket – Barok på SMK

I sit indsigtsfulde indlæg ‘Ud af mørket’ fra det imponerende og rigt illustrerede katalog til SMKs aktuelle udstilling Barok – ud af mørket, skriver den tidligere direktør for SMK, Mikkel Bogh: “Barokkens kunst exellerede i det klareste lys og det tætteste mørke. Ikke kun malet frem gennem slående kontraster, men også udtrykt i glidende overgange og spillende mellem stoffets uendelige folder … Verden består af lys og skygge. Ingen af delene kan fjernes eller undværes. Måske er det barokkens vigtigste erkendelse.”

Barokmaleri i Europa henviser til den fremtrædende kunstneriske stil, der opstod i det 17. århundrede og varede indtil begyndelsen af det 18. århundrede. Det opstod i Italien og spredte sig derefter over hele Europa og blev tidens dominerende kunstneriske bevægelse. Barokmaleriet er præget af storhed, dramatik og en følelse af bevægelse og lidenskab.

Ud af mørket – et studie af lys og skygge.
Her en af de meget udbredte vanitas-skildringer, der henviser til livets forgængelighed.
Fremstillingerne er præget af de talrige symboler på det,
man så som livets skrøbelighed.
Pieter van der Willigen i 1670.

Som Mikkel Bogh er inde på, er et af de vigtigste træk ved barokmaleri brugen af lys og skygge for at skabe en stærk kontrast og give en følelse af dybde. Kunstnere brugte en teknik kaldet chiaroscuro, en måde at bruge lys til at fremhæve bestemte områder af maleriet, mens andre dele efterlades i skygge. Denne teknik tilføjede en dramatisk effekt og skabte en nyskabende følelse af dybde, tredimensionalitet og stoflighed. En kraftfuld, visuel oplevelse efter de mere skematiske og endimensionelle renæssancemalerier.

Som det også fremgår af kataloget var barokken en handelsmæssig fremgangstid, der betød velstand hos store dele af borgerskabet, men på en dyster baggrund med slavehandel, voldsomme krige og konflikter samt klimaforandringer, der betød omfattende sygdomme, sult og nød. Her er det værd at studere Jacques Callots raderinger, der skildrer krigens grusomhed, rædsler og elendighed.

Religiøse temaer var fremtrædende i barokmaleriet, og mange af værkerne blev bestilt af den katolske kirke under modreformationen. Kunstnere søgte at fremkalde stærke følelser hos seerne og formidle motivets intensitet og spiritualitet. Malerierne skildrede ofte bibelske scener, helgener og martyrer, portrætteret på en teatralsk og dynamisk måde. Stilleben, landskaber og genrescener var også yndede. 

På den aktuelle udstilling på SMK vises et bredt udvalg af alle genrerne. værkerne på en imponerende, nærmest teatralsk baggrund med elegante stofdraperier, der matcher med væggenes mørke jordfarve, som passer til farveholdningerne i billederne. Alt i alt en storstilet og tankevækkende udstilling, der taler til alle sanser.

SMK: 27. maj– 5. november 2023.

Tre fremragende billeder af Peter Paul Rubens med draperet stof som baggrund. Foto: Ole Schwander.

This entry was posted in Ikke kategoriseret. Bookmark the permalink.