Ukendt Picasso-værk ser dagens lys

Fotografi af den parisiske kunsthandler Ambroise Vollard.

Et hidtil ukendt værk af Picasso er kommet frem fra sit skjul. Siden halvtredserne har man haft mistanke om, at maleriet The Blue Room fra 1901 – fra begyndelsen af kunstnerens ‘blå periode’ – i The Phillips Collection, Washington D.C., bar på en hemmelighed. Nu er det, efter fem års arbejde med projektet, lykkedes for videnskabsfolk og kunsteksperter at løse mysteriet ved hjælp af moderne udstyr. Det skjulte billede er et portræt af en herre med fuldskæg og butterfly og med tre fingerringe på højre hånd. Læs mere og se billederne her.

Paul Cezannes portræt af Ambroise Vollard fra 1899. Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris.

Nu er eksperterne i gang med et større detektivarbejde for at finde ud af, hvem manden er. Jeg synes, at han til forveksling ligner kunsthandleren Ambroise Vollard, som Picasso og andre kunstnere har portrætteret ved flere lejligheder, herunder også Cezanne. Sammenlign det nyfundne billede med portrætterne her på siden. Men Vollard bærer desværre ikke fingerringe – hverken på Cezannes portræt eller på fotografier.

I sommeren 1901 tilbød den magtfulde Vollard at udstille Picasso sammen med den baskiske kunstnerkollega Francisco Iturrino. Det var Picassos første udstilling, efter han var ankommet til Paris året før, og op til udstillingsåbningen malede Picasso som en besat, hvilket resulterede i at han gennem adskillige uger færdiggjorde op til tre billeder om dagen.

This entry was posted in Ikke kategoriseret. Bookmark the permalink.