Grønlandske Jessie Kleemann på SMK

Det er opløftende når vores grønlandske medborgere træder ind på den danske kunstscene. Statens Kunstfond har udpeget den grønlandske billedkunstner Inuuteq Storch til at repræsentere Danmark på Venedig Biennalen 2024 – og På SMK præsenteres en udstilling af Jessie Kleemann, der er født i  i Upernavik (1959), men bor og arbejder i København. På den aktuelle udstilling på SMK viser Kleemann – blandt andet med en række helt nye værker – hvordan grønlandsk identitet, kultur og natur ændrer sig over tid.

Et både opfindsomt, muntert og tankevækkende indslag er en kæmpe hundeslæde monteret med store ATV-dæk, en hundeslæde anno 2023, der er konstrueret til et forandret landskab, hvor isen smelter, og fangerlivets muligheder ændrer sig. Som ‘bagtæppe’ til slæden ses en ligeså munter og tankevækkende video-performance, Tiden løber løber tiden, der på en række separate skærme viser Jessie i fuldt firspring gennem et sneklædt landskab.

Kleemann dyrker ikke en romantisk længsel efter fortiden eller en oprindelig kultur. Tværtimod. Hun bruger sin kulturelle arv som et levende materiale, der kan bearbejdes og få nye betydninger. Dermed udfordrer hun den eksotiske drøm om et uspoleret Grønland og de mere stereotype forestillinger, der ofte bider sig fast i diskussionen om koloniserede folkeslag.

Det universelle, eksistentielle spørgsmål ”Hvem er jeg?” ligger som en understrøm i hele hendes virke. Gennem årene har spørgsmålet udfoldet sig med stadig flere nuancer, der i Kleemanns nyeste værker både legende og med vrede og smerte peger mod utopiske og dystopiske fremtidsscenarier.

SMK: 4. august – 26. november 2023

‘Slæden på vej, 2023′. Installation, Courtesy: Jessie Kleemann. Foto: Frida Gregersen.

This entry was posted in Ikke kategoriseret. Bookmark the permalink.